5 tips om goede video’s te maken voor jouw social media met je smartphone

7
Het maken van video's op social media is een trend die niet snel zal verdwijnen. Maar hoe begin je eraan? Met je smartphone kom je al heel ver, samen met deze 5 tips!

Videomarketing voor de startende ondernemer?

Steeds meer en meer zie je ondernemingen op social media gebruikmaken van video’s of live streaming om met klanten in contact te komen. Het wordt haast een onmisbare manier om je doelgroep te bereiken via hun smartphone. Wist je dat er achter deze trend, ook werkelijk iets wetenschappelijk achter schuilt? 

Door de combinatie van tekst, audio, stilstaande en bewegende beelden, wordt video beter opgenomen door onze hersenen dan andere vormen van media. Dat is meteen de reden waarom meer en meer video’s gebruikt worden voor social media advertenties of in communicaties naar klanten. 

Ook jij als ondernemer kunt video’s inzetten voor je social media! En je hebt hiervoor helemaal geen dure apparatuur nodig om goede video’s te maken, bewerken of te publiceren. Dankzij de sterke smartphones van vandaag, heeft vrijwel iedereen de mogelijkheid om video’s te maken van verrassend goede kwaliteit! 

In dit blogartikel vind je 10 tips om jou meteen op weg helpen om goede video’s te maken met je smartphone. 

1. Start met een goede smartphone

De ene smartphone is de andere niet. Om degelijke video content te maken voor jouw social media moet de camera van je smartphone hier natuurlijk voor geschikt zijn. Loopt de batterij van je smartphone al na enkele uurtjes leeg? Of gaat het om een toestel van meer dan 5 jaar oud? Dan is de kans groot dat je best eerst een upgrade overweegt. 

Een aantal (bekende) smartphones die wij kunnen aanbevelen:

  • Apple iPhone 12
  • Google Pixel 5
  • Samsung Galaxy S en A-reeksen

Of uiteraard één van de nieuwere reeksen of modellen.

smartphone geschikt voor videocreatie op social media

2. Denk vooraf na of je liggend of verticaal gaat filmen

Kiezen tussen verticaal of horizontaal filmen

Vooraleer je begint denk je best na voor welk social media kanaal je een video gaat maken. Elk kanaal heeft namelijk vaak een voorkeur (of zelfs beperking!) op het formaat dat je kunt opladen. 

Neem als voorbeeld Facebook Stories of Reels, hiervoor film je best in verticale stand. Heb je je vergist van filmstand? Je kan achteraf je video proberen te roteren tijdens het bewerken, maar helaas is de kans groot dat je hierdoor zal inboeten in videokwaliteit.

3. Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk zonlicht

Al eens voor gehad dat je video’s te helder zijn, of net erg donker? Dit krijg je snel al snel door niet te beschikken over de juiste belichtingsapparatuur (of ervaring). Maak het jezelf gemakkelijker door gebruik te maken van natuurlijk zonlicht! Met dit soort licht krijg je als starter in video- of fotografie vaak de beste resultaten. 

Extra tip voor de gevorderden onder ons: wil je sterke contrasten en schaduwen, dan is direct zonlicht de beste optie. Wil je eerder zachte contrasten en schaduwen? Maak dan gebruik van indirect licht. 

Voldoende natuurlijk licht is aangeraden als je goed beeldmateriaal wilt vastleggen

4. Beperk het achtergrondlawaai

Veel achtergrondgeluid zorgt voor afleiding.

Het gebruik van een goede externe microfoon kan hierbij zeker helpen als je deze ter beschikking hebt, maar het belangrijkste is dat je filmt in een zo stil mogelijke omgeving. Dan is een de microfoon van je smartphone zeker goed genoeg.

Klaar met je video? Test dan zeker de audiokwaliteit van je video met een hoofdtelefoon en wees kritisch!

5. Hou je smartphone stabiel tijdens het filmen

Niks is vervelender dan een video te kijken die constant heen en weer beweegt (behalve als je de kijkers een beetje misselijk wilt maken natuurlijk). Probeer daarom je smartphone zo stabiel mogelijk te houden tijdens het filmen. De meeste camera apps hebben tegenwoordig een beeld stabiliserende functie, maak hiervan dan zeker ook gebruik.

Een beter en nog een betaalbaar alternatief is om gebruik te maken van een stabiliserend statief zoals een gimbal. Dit type van statief beweegt tijdens het filmen mee met jouw bewegingen, waardoor je video’s er meteen een stuk professioneler uitzien. Zo kan je zonder al te veel afleiding focussen op datgene dat je wilt vastleggen.

Stabiliseer je video content met een statief of gimbal

Conclusie

Met deze 5 tips kan je hopelijk al vooruit. Maar, wij hebben er nog 5 tips voor jou in petto! Hou daarom onze blogpagina in de gaten, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Kan je niet wachten?
Contacteer ons vrijblijvend om te kijken hoe we jou hiermee kunnen helpen. Door te werken met een betrouwbare partner heb jij terug de tijd vrij om te focussen op een succesvolle lancering!

Picture of Jéremie Boissevain

Jéremie Boissevain

Een passie voor grafische vormgeving en een oog voor details. Van het ontwikkelen en uitwerken van creatieve en aantrekkelijke online campagnes krijg ik het warm vanbinnen! Eens sparren over je uitdagingen? Contacteer me gerust!

andere onderwerpen

banner-martine

[CASE] Een nieuwe huisstijl voor Kinder- en gezinscoach Martine

Kinder- en gezinscoach Martine ging in het najaar van 2022 op zoek naar een partner die kon helpen om haar online aanwezigheid te verbeteren. Ze ...
Scroll naar boven

MEER VAN DIT?

Laat ons het werk doen.
Schrijf je in en ontvang van ons de nieuwe blogs in je mailbox.

MEER VAN DIT?

Laat ons het werk doen.
Schrijf je in en ontvang van ons de nieuwe blogs in je mailbox.